HENGELOËR JARENLANG EEN MARKANTE VERSCHIJNING BIJ EVENEMENTEN IN REGIO

Fotograaf Albert Prins (87) overleden

HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de jaren zeventig als hobbyfotograaf een vaste bezoeker van vrijwel alle hippische evenementen in de regio, waar hij zijn foto’s tegen een schappelijk prijsje aan ruiters ter beschikking stelde.

Albert Prins was mede door zijn forse gestalte een markante verschijning in de hippische wereld. Tientallen jaren lang reed hij naar de concoursen in de omgeving op zijn brommer, waarop hij de bagagedrager had voorzien van een passend houten kistje. Daarin vervoerde hij de door hem zelf afgedrukte foto’s op het formaat van 10 x 15 centimeter. Pas op hoge leeftijd werd de brommer vervangen door een auto.

Indrukwekkend archief
Het voormalige hoofd van de technische afdeling van de PTT in Hengelo bouwde in de loop der jaren een indrukwekkend archief op met vele duizenden foto’s. “Eerst in zwart-wit, later in kleur”, weet vriend Jan Lansink uit Lonneker, die nog wekelijks contact met Prins onderhield en zelf geregeld als fotograaf samen met hem in de wedstrijdring stond. “Langzaam heeft Albert ook afscheid genomen van het analoge en is hij overgestapt op digitale fotografie. De laatste jaren heeft hij zelfs nog een heleboel oude negatieven gescand.”

Koninklijke familie
Behalve in de springsport was de in 1930 in Musselkanaal geboren Albert Prins vooral geïnteresseerd in samengestelde wedstrijden en slipjachten. “Boekelo was voor hem helemaal het einde”, vertelt Lansink. Trots was Albert Prins op foto’s die hij mocht schieten van leden van het Koninklijk Huis. Zoals van toenmalige prins Willem-Alexander in zijn jonge jaren tijdens een samengestelde wedstrijd op landgoed De Tol in Enschede en van koningin Juliana en prins Bernhard bij het NK jachtspringen op de terreinen van Paleis Soestdijk, waar hij  meermalen reportages mocht maken.

Het lichaam van Albert Prins wordt vrijdag bijgezet in een familiegraf in Leiden, waar onder anderen ook zijn eind jaren negentig overleden zoon en echtgenote hun laatste rustplaats kregen.

Foto’s © Jacob Melissen (boven) en © Jan Lansink

Meer Algemeen

Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)
ERMELO - De internationale paardensportbond FEI heeft bekend gemaakt dat er in 2021 geen Europese kampioenschappen springen, dressuur, paradressuur... (08-05-2020)
ADVERTORIAL. Heel langzaam begint onze ‘nieuwe’ naam in te dalen en hoeven we niet meer te refereren aan onze oude naam om mensen ons te laten... (09-04-2020)
LONNEKER - Enkele honderden belangstellenden zorgden vrijdagavond voor een prima gevulde manege tijdens de clinics, die het 25-jarig jubileum van Het... (24-01-2020)
ADVERTORIAL. Manege Het Twentsche Veld bestond op december 25 jaar en dat wordt vrijdag alsnog gevierd met een receptie en drie clinics aan de... (21-01-2020)
We wensen alle volgers van Hippisch Twente een heel gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2020 toe. Een boeiend paardensportjaar met onder... (01-01-2020)
MARKELO - De Nederlandse Federatie Ruitersportcentra FNRS heeft Manege Snorrewind aan de Borkeldweg in Markelo opgenomen in haar selectie groepje... (29-11-2019)
ENSCHEDE - Lionsclub Twente Zuid houdt, in samenwerking met Event Creators en Geen Blad voor de Mond, op zaterdag 24 augustus voor de vijfde keer in... (23-08-2019)
HEETEN – De Galoppade in Heeten is uitgesteld tot volgende week. Ook het programma van zaterdag gaat niet door. (25-07-2019)
LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)