Engelse erkenning Heleen Klumper

ALMELO – Heleen Klumper mag zich sinds kort een van de de eerste Nederlandse uitbaters van een ruiterwinkel noemen, die in het bezit is van het begeerde Engelse diploma Qualified Saddlefitter. De Almelose volgde onlangs met succes in Engeland de klassieke Britse opleiding van de Society of Master Saddlers (SMS) voor het passend maken van paardenzadels. Vier jaar eerder rondde ze al de Nederlandse opleiding Master Saddle Fitting Consultant met succes af.

Door Willem Pfeiffer

Om daaraan mee te mogen doen, moest ze al enkele jaren ervaring hebben met het aanmeten van Engelse zadels.  "Daaraan wordt tegenwoordig veel meer aandacht besteed dan vroeger", vertelt een enthousiaste Heleen Klumper, die samen met haar man Riël een ruitersportzaak bestiert in Almelo en eerder in Engeland ook geschoold werd in het repareren en vullen van zadels.

Alles bij elkaar moet het kloppen
"Er wordt nu ook veel meer samengewerkt met dierenartsen en fysiotherapeuten dan voorheen. We krijgen veel te maken met paarden die al rugklachten hebben gehad. Alles bij elkaar moet het kloppen. Soms moet je daarvoor concessies doen, maar dan kies ik wel voor het paard. De opleiding die ik onlangs gevolgd heb, wordt door Engelse docenten verzorgd en het examen wordt in Engeland afgenomen. Om ervoor in aanmerking te komen, moet je ook nog door een lid van de Society of Master Saddlers als geschikt worden voorgedragen. De opleiding wordt ondersteund door de City & Guilds, een overheidsinstelling die de ambitie heeft het traditionele handwerk in ere te houden. Tijdens de week in Engeland volg je vier dagen lang heel intensief college’s. Op de vijfde dag doe je examen. De theorie is schriftelijk. Maar je moet bijvoorbeeld ook bij twee paarden een compleet zadel aanmeten, van het paard beschrijven of de beweging goed is en of je in zijn situatie wel een zadel moet aanmeten. Het is alles bij elkaar op zich al heel pittig en helemaal omdat het ook nog eens compleet in het Engels gaat."

'Veel paarden staan scheef in het bekken'
Een van de belangrijkste aspecten tijdens de lessen is de communicatie met de klant. "Je moet precies weten hoe het zit met een paard. Veel paarden staan scheef in het bekken. Daarom kijk je bij het onderzoeken van een paard naar het hele plaatje. Heeft hij tijdens het rugonderzoek pijn, dan halen we er eerst een dierenarts, osteopaat of fysiotherapeut bij. Ik maak dan een rapportje, zodat die precies weet wat er aan de hand is. Daarbij wordt gekeken naar de conformatie van het paard en wordt met onder meer templates in beeld gebracht welke aspecten in de bouw van het lichaam van het paard van invloed kunnen zijn op de ligging van het zadel."

Ook als er maatwerk wordt afgeleverd, neemt Heleen Klumper daarna altijd een kijkje bij het paard. "Ik wil weten of het echt goed is gegaan. En na tien tot twaalf weken doe ik nog een nacontrole, ook weer om te kijken of er geen drukplekjes zitten en of je andere rare dingen tegenkomt. De oude garde kijkt er vaak met argusogen naar. Je moet vijftien stappen doorlopen, maar dan heb je wel sneller inzicht in wat er aan de hand is. Ik kom goedgekeurde paarden tegen met grote kale plekken op de rug. Ouderen keuren meestal alleen het bewegingsapparaat. Goede dierenartsen en klinieken zijn zich wel bewust dat het een complex verhaal is en dat elke schakel moet kloppen. Als zadelpasser wil je zoveel mogelijk vierkante centimeters pakken om zo min mogelijk druk per vierkante centimeter uit te oefenen. Dat is het enige wat je kunt doen. Een paardenrug is nu eenmaal in principe niet bedoeld om op te gaan zitten."

Op stage in Schotland
Om de ontwikkelingen in haar vak bij te houden, loopt Heleen Klumper geregeld stage bij Kay Hastilow in Schotland. "Ze is presidente van de Society en heeft meer dan veertig jaar ervaring. Het is geweldig van haar te mogen leren. Ze heeft alle diploma’s die je op het gebied van zadels kunt halen en dus echt iemand die haar sporen meer dan verdiend heeft."

Bovendien werkt de Almelose veel samen met dierenartsen als Arthur Asveld in Den Ham en Jan Willem ten Brinke in Hellendoorn en de uit Vriezenveen afkomstige osteopate Margritte Holtman, die in Groenlo haar praktijk heeft. "Dat zijn zeer kundige mensen aan wie je veel hebt. Daarnaast is het allemaal ook een beetje een kwestie van gevoel, net als bij schoenen. Je past altijd dezelfde maat, maar de ene keer zitten ze beter dan de andere keer. Zo is het bij een zadel ook. Met een simpel onderleggertje kan een paard heel anders gaan lopen. Daardoor zie je een paard verbeteren en daar doe je het gewoon voor."

Zie ook de website www.saddlefitservice.nl

Meer Algemeen

»
SAASVELD – De Ankerhal in Saasveld is maandagavond weer het toneel van de Jaarlijkse finaleavond vrij springen van de Rijpaarden Fokvereniging Twente... (14-04-2024)
Edmond Geers
»
LANGEVEEN – In Langeveen is op Eerste Paasdag (31 maart) voorzitter Edmond Geers van De Molenruiters plotseling op slechts 56-jarige leeftijd... (06-04-2024)
»
ALMELO – Na een kort ziekbed is donderdag 28 maart Johan Heskamp op 80-jarige leeftijd overleden. De Almeloër was als ringmeester een graag geziene... (02-04-2024)
»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)