AMAZONE UIT VRIEZENVEENSE EERSTE NATIONALE JEUGDKAMPIOENE OOIT

Enduranceprimeur voor Imke Lamsma

ERMELO – Imke Lamsma zorgde afgelopen weekeinde voor een primeur, die haar voor altijd een plekje bezorgt in de annalen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). De zeventienjarige amazone uit Vriezenveen werd de eerste nationale kampioene endurance bij de jeugd uit de geschiedenis. Met haar elfjarige schimmelmerrie Sjabeka legde ze de 120 kilometer lange uithoudingsrit rond Ermelo af met een gemiddelde snelheid van 15,83 kilometer per uur.

“Het ging super”, kijkt de studente Bedrijsfskunde Manegement, Economie en Recht aan het Windesheim in Zwolle terug op het voor haar succesvolle weekend. Die 120 kilometer is best een eind en we hebben veel alleen gereden. Het parcours telde vier rondjes van elk dertig kilometer over de Veluwe, die allemaal verschillend waren. De ene keer moest je gele lintjes in de bomen volgen, de andere keer rode of blauwe door een mooi en afwisselend gebied met onder meer bos en stukken hei. Na elke ronde controleerde een dierenarts de paarden en werd bekeken of ze fit genoeg zijn om verder te mogen.”

De endurancesport kan volgens Imke Lamsma het best worden vergeleken met een marathon voor mensen. Een prima uithoudingsvermogen van paard en ruiter is van cruciaal belang om succes te kunnen boeken. “Je mag bij wijze van spreken ook wel van start met een Shetlander”, lacht Imke, “maar in deze tak van sport worden meestal Arabiertjes gebruikt. Die hebben van nature een heel goed uithoudingsvermogen en kunnen goed tegen de warmte, ideaal.”

Niet van een vreemde
Ze hoeft de passie niet van een vreemde, want moeder Anita haalde in haar lange loopbaan al twee keer het kampioenschap bij de senioren binnen. Pikant detail: in 2002 was zij de eerste in Nederland die de seniorentitel veroverde in deze discipline. Zij is, net als vader Eric, een belangrijke steun voor de jonge amazone. “Mijn familie helpt me geweldig bij de training en bij het onderhouden van de paarden. Ze besteden er veel tijd aan en motiveren me enorm. Voor ons is dit echt een familiesport. Ook mijn tantes en nichtjes, onder wie Marjolein Vos en Karin Sturrus, zijn er actief in.”

Omdat ons eigen land niet veel evenementen telt voor de enduranceliefhebbers, moet vaak het buitenland worden opgezocht. “In Nederland hebben we eigenlijk maar één internationale wedstrijd. Als je op niveau wilt rijden, moet je vaak ver reizen, zoals naar Dubai of naar Denemarken. Het geluk daarbij is dat je altijd wel door een mooi stuk natuur komt.”

Het moet al gek lopen , wil ze met haar nationale titel op zak niet worden uitgenodigd om deel te nemen aan het wereldkampioenschap voor de jeugd, dat op 24 september in het Italiaanse Verona wordt verreden. Ook dan gaat de rit over 120 kilometer. “Het is een grote wens van mij om ooit een keer een WK te mogen uitrijden, de kans daarop komt nu inderdaad dichtbij. En verder wil ik graag lang doorgaan in deze sport. Ik ben geen ruiter die hoe dan ook moet winnen. Ik vind het geen verplichting, maar gewoon hartstikke leuk om hele dagen met die beesten bezig te zijn.”

Foto's © Murrielle Mulder (boven) en Michelle Schoutens 

 

Meer Algemeen

HEETEN – De Galoppade in Heeten is uitgesteld tot volgende week. Ook het programma van zaterdag gaat niet door. (25-07-2019)
LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Een boeiend paardensportjaar is verleden tijd, een interessant 2019 ligt voor ons. Graag staan we ook in dit nieuwe jaar weer voor u klaar met... (01-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)
MARKELO - Ruiter en instructeur Johan Bronsvoort begon op 14 juli 1968 op zijn gemengde boerenbedrijf in Markelo met het geven van paardrijlessen en... (10-07-2018)
MARKELO - Bij manege Snorrewind in Markelo staat dit weekend alles weer in het teken van de Snorrewindse Paardendagen, een groot meerdaags landelijk... (06-07-2018)
RIJSSEN – Het was vrijdagavond feest bij De Oosterhoffruiters in Rijssen. Na afloop van de wedstrijden nam de vereniging officieel de nieuwe... (30-06-2018)
DIEPENHEIM - PSV Diepenheim nam dinsdagavond, ruim een halfjaar nadat de piste werd aangelegd, officieel haar nieuwe eb- en vloed zandbodem in... (16-05-2018)
De aftredende bestuursleden Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal en Heike Spenkelink uit Losser zijn tijdens de ledenvergadering van de Kring Twente... (11-04-2018)
HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de... (04-04-2018)
GEESTEREN - Wim en Marita Wielheesen dragen per 1 mei hun onderneming Horsefriend Products BV in Geesteren over aan Marcel Slomp en Angelique Kunst. (03-04-2018)