Ehrens en Lips verder als bondscoach

ERMELO - De KNHS heeft de contracten met haar bondscoaches Rob Ehrens (Hamont-Achel, België) en Martin Lips (Made) verlengd. Beide blijven tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro verbonden aan de Hippische Sportbond. Op grond van de recente prestaties was er voor de KNHS geen enkele reden om te twijfelen aan voortzetting van de contracten met Rob Ehrens en Martin Lips.

Technisch directeur Maarten van der Heijden: "We blijven ons de komende jaren richten op het behalen van medailles tijdens kampioenschappen. We hebben met Rob niet alleen een succesvolle en deskundige bondscoach in huis, maar ook een bondscoach die goed communiceert met betrokken partijen. Het is fijn dat we kunnen verlengen. Martin Lips is uiteraard nog niet klaar met zijn avontuur. We gaan de komende jaren met eventing gestaag op weg naar podiumplaatsen. Met de begeestering en expertise van Martin zijn de eerste stappen daartoe al gezet."

Rob Ehrens (foto, woensdag 55 jaar) is de meest succesvolle coach in de geschiedenis van de Nederlandse springsport. Op de palmares van de bondscoach prijken twee zilveren Olympische medailles (London 2012), Europees goud met het team in 2007 en de wereldtitel met het team in 2006. Ehrens begon zijn functie als bondscoach bij de junioren en young riders en maakte in 2004 de stap naar de senioren.

Martin Lips (57) heeft de laatste jaren sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van de eventingsport. Zijn eigen internationale ervaring (vijftiende op de Olympische Spelen van Barcelona) en enthousiasme geeft hij door aan zijn pupillen. Vier jaar eerder dan gepland stond Lips dit jaar met een team aan start in Londen. De tweede plaats van Nederland in de FEI Nations Cup eventing 2012 onderstreept het sterke presteren van de Nederlandse ruiters.

Wim Ernes (Schimmert) is de nieuwe bondscoach dressuur voor senioren. Ernes volgt Sjef Janssen op, met wie op eigen verzoek het contract met de KNHS voor de komende periode niet is verlengd. Met de ondertekening van het contract start de samenwerking tussen Wim Ernes en de KNHS tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Wim Ernes (54) is als bondscoach verantwoordelijk voor de samenstelling van de teams tijdens landenwedstrijden, de Europese en het wereldkampioenschap in 2014 in Normandië. Daarbij zal Ernes nauw samenwerken met de verschillende trainers van de combinaties en zijn training vooral richten op het proefgericht rijden. Daarmee is zijn ervaring als vermaard internationaal jurylid van grote waarde.

Behalve een geweldige internationale reputatie als jurylid heeft Ernes al ervaring als bondscoach. Van 1993 tot en met de Olympische Spelen van 1996 gaf Ernes in de rol van bondscoach leiding aan de Nederlandse dressuursport. Tijdens de Spelen in Atlanta behaalde Anky van Grunsven met Bonfire individueel de zilveren medaille, net als het team dat verder bestond uit Tineke Bartels met Olympic Barbria, Sven Rothenberger met Weyden en Gonnelien Rothenberger-Gordijn met Olympic Dondolo. Sven Rothenberger nam in 1996 de bronzen medaille mee terug naar Nederland.

De rol van bondscoach die Ernes gaat vervullen zal inhoudelijk anders zijn dan die van Sjef Janssen, die tegelijkertijd ook trainer was voor veel combinaties. Ernes zal behalve zijn functie als bondscoach ook een rol houden in de ontwikkeling en opleiding van juryleden.

De KNHS is op dit moment in onderhandeling met een opvolger voor de onlangs overleden bondscoach voor de young riders, junioren en ponyruiters, Sven Harmsen. Ook voor de opvolging van Jeannette Wolfs bij de paradressuur wordt naar een opvolger gezocht.

Meer Algemeen

ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)
MARKELO - Ruiter en instructeur Johan Bronsvoort begon op 14 juli 1968 op zijn gemengde boerenbedrijf in Markelo met het geven van paardrijlessen en... (10-07-2018)
MARKELO - Bij manege Snorrewind in Markelo staat dit weekend alles weer in het teken van de Snorrewindse Paardendagen, een groot meerdaags landelijk... (06-07-2018)
RIJSSEN – Het was vrijdagavond feest bij De Oosterhoffruiters in Rijssen. Na afloop van de wedstrijden nam de vereniging officieel de nieuwe... (30-06-2018)
DIEPENHEIM - PSV Diepenheim nam dinsdagavond, ruim een halfjaar nadat de piste werd aangelegd, officieel haar nieuwe eb- en vloed zandbodem in... (16-05-2018)
De aftredende bestuursleden Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal en Heike Spenkelink uit Losser zijn tijdens de ledenvergadering van de Kring Twente... (11-04-2018)
HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de... (04-04-2018)
GEESTEREN - Wim en Marita Wielheesen dragen per 1 mei hun onderneming Horsefriend Products BV in Geesteren over aan Marcel Slomp en Angelique Kunst. (03-04-2018)
BORNE – De negentienjarige Lauren Spikkert uit Borne beleefde eind vorige week de primeur als eerste medewerker paardensport en paardenhouderij met... (19-03-2018)
LONNEKER – Derdejaars studenten van de opleiding paardenhouderij aan het AOC Oost in Enschede hadden voor hun netwerkbijeenkomst van maandagavond een... (14-03-2018)
Na bijna veertig jaar actief te zijn geweest als teamveterinair heeft Jan Greve besloten dat het genoeg is geweest. Afgelopen jaren was Greve actief... (17-01-2018)
Manege Snorrewind zamelt al een aantal jaren geld in voor Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Dit keer werd het recordbedrag van... (01-01-2018)
ERMELO – Imke Lamsma zorgde afgelopen weekeinde voor een primeur, die haar voor altijd een plekje bezorgt in de annalen van de Koninklijke... (16-05-2017)
ENSCHEDE – Tegen het decor van de maneges Het Twentsche Veld en De Twentse Marke vonden vrijdag de eerste vakwedstrijden Paardenhouderij plaats.... (31-01-2017)
ENSCHEDE – Tijdens de open dag van AOC Oost op 27 januari vindt dit jaar een bijzonder evenement plaats. De opleiding Paardenhouderij houdt voor het... (17-01-2017)